O procesie dealkoholizacji

O procesie dealkoholizacji

Dealkoholizacja wina to chroniona patentem procedura, która gwarantuje utrzymanie wysokiej jakości wina (w szczególności jego smaku i aromatu) przy niemal całkowitej redukcji alkoholu. Alkohol usuwany jest w procesie ekstrakcji próżniowej. O jakości dealkoholizacji decydują następujące czynniki:

1. Temperatura

Usuwanie alkoholu odbywa się w temperaturze poniżej 30° C. Dzięki temu unika się nadmiernego parowania wina (które potem trzeba by było uzupełnić poprzez dolanie wody), a zachowuje się jego oryginalny smak i aromat.

2. Czas

Nowoczesne metody dealkoholizacji pozwalają na usunięcie alkoholu w kilka minut, dzięki czemu ingerencja w oryginalną strukturę wina jest minimalna.

3. Aromat

Ważnym elementem procesu dealkoholizacji jest system utrzymywania aromatu. Umożliwia on zatrzymanie aromatu wina, który normalnie ulega zwietrzeniu w procesie destylacji. Ulatujące cząsteczki winnego aromatu są odzyskiwane, a następnie z powrotem łączone z trunkiem. 

4. Pełne usunięcie alkoholu

Dealkoholizacja umożliwia najwyższą możliwą redukcję alkoholu, nawet do poziomu 0,0%. Dzięki temu winem delektować się mogą osoby, których dotyczą najostrzejsze ograniczenia w konsumpcji alkoholu (np. ze względów religijnych lub psychologicznych), dlatego wina bezalkoholowe są z dużym powodzeniem eksportowane do m.in. krajów arabskich. Ponadto stanowią świetne wsparcie w leczeniu uzależnień alkoholowych.

Dodaj komentarz

* Imię
* E-mail (nie zostanie opublikowany)
   Strona internetowa: (Adres strony z http://)
* Komentarz:
Wpisz kod zabezpieczający